• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Бібліотека

Бібліотека

Завітайте до нашої бібліотеки

Історія шкільної бібліотеки загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Червоне починається в середині 20 століття. Вона - невід'ємна частина історії школи. Для формування фонду шкільної бібліотеки були виділені кошти державних структур і меценатів.

Як пам'ятають старожили школи, в бібліотеці завжди працювали жінки. Вони мали різну освіту – хто вищу, хто середню спеціальну. Але всі вони мали величезний талант людинолюбності , насамперед до дітей та безмірну любов до своєї праці. Вони на довгі роки зберегли бадьорість духу, ясність розуму, свіжість почуттів, без яких би праця бібліотекаря перетворилася в муку. Своє дбайливе ставлення до книги, в якій вони вбачали свого вірного і незмінного друга, вони прививали своїм читачам.

Згідно інвентарних книг шкільна бібліотека була створена у 1951 році. Хто працював першим бібліотекарем невідомо, а з 1960 по 1969 рік обов’язки шкільного бібліотекаря виконувала Білоус Наталія Семенівна.

У 1969 році на цю посаду була призначена Крижановська Валентина Іванівна, яка працювала до 1971 року. З 1971 по 1974 рік шкільною бібліотекою завідувала Волянська Світлана Миколаївна. З січня 1974 року по 1977рік та з 1979 року по 1980 рік бібліотекарем працювала Карашевич Галина Павлівна.

Кожен із бібліотекарів сумлінно виконував свої обов’язки, організовував та проводив літературні вечори, бібліотечні години, брав активну участь у роботі педагогічного колективу школи.

Відповідально поставилась до роботи в бібліотеці і Марущак Людмила Сергіївна, яка працювала тут з лютого місяця 1977 року по 1979 рік.

З листопада 1980 року завідувати шкільною бібліотекою стала

Савченко Віра Семенівна, яка працювала до 1987 року. Вона відзначалася особливою лобов’ю до художнього слова, оскільки була ще й вчителем української мови та літератури. Під керівництвом Віра Семенівни учні школи охоче працювали в шкільній бібліотеці, розігрували міні-спектаклі, проводили літературні вечори, обговорювали прочитані книги.

З 1 вересня 1987 року обов’язки шкільного бібліотекаря стала виконувати Багата Наталія Олександрівна. Роботу шкільної бібліотеки Наталія Олександрівна намагається скерувати так, щоб всіляко сприяти у забезпеченні навчально-виховного процесу школи, піднятті іміджу бібліотеки як інформаційного центру школи.

Пріоритетними напрямками діяльності бібліотеки є також пропаганда краєзнавчої літератури, розширення функцій по підвищенню інформованості учнівської молоді. Основну роль тут відіграють усні форми масової роботи – розповіді про роботу бібліотеки, про правила користування книгами та правила їх збереження.

Ефективними технологіями масової роботи нашої бібліотеки є вікторини, конкурси, презентації книг, брейн-ринги, книжкові виставки.

Щоденною копіткою працею нашої бібліотеки є виховання бібліотечно-бібліографічної культури школярів, Сюди включаються: виховання культури роботи з книжкою, уміння користуватися довідковою літературою, періодикою, картотекою, каталогами тощо.

Шкільний фонд бібліотеки становить 6658 примірників. З них 4702 художньої літератури та 1957 підручників. Книговидача 2400 книг, кількість читачів 129.

У бібліотеці створено діючі виставки “Вічне слово Кобзареве”, “Збережемо пам’ять”, “Гетьмани України”, “Запали свічку”, “Література Гайворонщини”, “Учений. Педагог. Гуманіст - В. О.Сухомлинський”, “У світі чарівної казки”, “Ура! Новинка”

Учні школи охоче беруть участь в організованих шкільною бібліотекою виставках малюнків та стінгазет на тему «Світ книги».

В бібліотеці ви знайдете поради: “Як користуватися довідковою літературою”, “Як правильно потрібно читати”, “Як вести щоденник читача”. Ці поради стануть у пригоді не тільки читачам-початківцям, таким як учням першого класу, які лише починають пізнавати красу слова.

З метою формування читацької культури та прищеплення стійкого інтересу до художньої книги для читачів проводяться різні заходи про книгу. Це і гра - подорож “Казкова країна Мудрої Книги”, “У країну чистоти і порядку”, “Книга - наш друг і порадник”, “Наша книжечка цікава - вірна подруга дітей”, “Книга - світ, книга - серцю привіт.”

Також проводяться бібліотечні уроки “Як створюється книга”, “Структура книги”, “Як берегти книгу”, “Як правильно читати і берегти книгу”, “Хто як дбає, так і має”.

Проводяться різні вікторини, конкурси: “З якої казки”, “Народ скаже, як зав’яже”, брейн - ринг “Мандрівка до Країни Казок” та інші. Школярі не лише мають змогу проявити свою ерудицію під час таких змагань, а й проводять ґрунтовну підготовчу роботу: читають казки, обирають команди, виготовляють для них стіннівки, емблеми, підбирають завдання для суперників. Ці перші в їх житті інтелектуальні змагання навчають бути добре організованими та дисциплінованими, вони спонукають багато читати, розширяти свій кругозір. А ще вміти відстоювати власну думку.

Шкільна бібліотека тісно співпрацює з сільською бібліотекою. Ніна Іванівна Бурдейна часто відвідує школу, проводить для дітей літературні ранки, години спілкування, вікторини, години поезії.

Під час канікул діти мають можливість брати участь у таких заходах: “Здрастуй, книжкова неділя”, “Карнавал за літературними героями” та інші.

Історія шкільної бібліотеки тісно пов’язана з історією країни і села. В 1991 році Україна стала незалежною. І, як і в усіх новонароджених країнах, економіка була нестабільна. Це позначилося і на стані української культури, зокрема на бібліотеках. За весь цей час книжковий фонд майже не поповнювався.

Робота шкільної бібліотеки направлена на відродження звичаїв українського народу, сприянння правовій освіті учнів, розвитку української мови, пропоганди здорового способу життя. Форми роботи різноманітні: конкурси, бесіди, літературно - музичні вечори , свята “Прийди, прийди, Миколайчику”, “Ми чекаємо на Миколая”. От і цього навчального року Святий Миколай порадував діток цікавою виставою та смачними подарунками.

Шкільним бібліотекарем та класними керівниками щороку проводяться Шевченківські дні до дня народження Тараса Григоровича Шевченка та створено проект “Тарас Григорович Шевченко - видатний письменник, поет та художник”. Проводяться також літературні читання за його творчістю: «І мене в сім’ї великій...”, “Тарасові слова - то правда жива” та інші. Учні знайомляться з поезією геніального сина українського народу, навчаються її розуміти. Кращі читці мають змогу показати свою майстерність у декламації, а юні поети взяти участь у конкурсах, присвячених Шевченківським дням.

Кожного року шкільна бібліотека бере активну участь у конкурсі “Живи, книго!”, “Її величність - книга!”, “У Землі супутник - Місяць, у людини - книга”. Проводяться рейди “Про що розповів твій портфель”, різні заходи по збереженню книг, результати оголошуються на лінійці.

Ведеться робота по патріотичному вихованню школярів - це “Основний Закон України”, “Конституція України”. “Україно, моя Україно! Я для тебе на світі живу”, “Уроки мужності”, “Зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни”.

А також вся школа бере активну участь у мітингах, присвячених Дню Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Шкільним бібліотекарем проводиться робота з сімейного виховання, вже стали традицією родинні свята. Разом з учнями другого класу, їх батьками створено проект “Класно - родинний” та проводяться родинні свята: “Тільки родина, як зірка єдина...”, “Рід, рідня, родина”.

Спільно - педагогічний колектив і шкільний бібліотекар - організовано вивчення та використання творчої спадщини Василя Олександровича Сухомлинського.

В шкільній бібліотеці функціонує виставка творів В. О. Сухомлинського, педагогічні принципи та поради великого вчителя використовуються на уроках і в позакласній роботі.

Проводяться уроки доброти “Учитель добра і краси”, “Подорож до скарбниці В. О. Сухомлинського” , читання казок В. О. Сухомлинськогоз подальшим обговоренням та інсценізації його творів, готуються доповіді по творчості В. О. Сухомлинського на педагогічні ради, психолого - педагогічні читання та методичні об’єднання.

Читачі шкільної бібліотеки брали участь у Всеукраїнському конкурсі “Найкращий читач”. Переможцями районного етапу стали Панасюк Володимир - друге місце та Хлопотова Наталка - третє місце.

Учні школи – активні учасники конкурсу «Кращий відгук на сучасну дитячу прозу». Це - Цимбал Єлизавета, Розумець Павлина, Кучерява Анна, Яценко Дарія.

При шкільній бібліотеці створено книжкову лікарню, де учні молодших класів ремонтують книги.

Кожного року до шкільної бібліотеки записують учнів першого класу. Бібліотекар проводить бесіду про значення книг у житті людини, ознайомлює з правилами користування бібліотечною книгою. Проводить екскурсію по бібліотеці.

Шкільна бібліотека намагається повною мірою задовольнити потреби та запити читачів.

Кiлькiсть переглядiв: 880

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Липень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031